“Nosaltres el que fem és assessorar i acompanyar”

 

 

Mercè Garrido Cobo treballa a l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut des de fa 33 anys, en els quals ha realitzat diverses tasques. Es va iniciar com a secretària de Direcció i al cap de poc temps ja va passar a l’àmbit de recursos humans. També va ser administradora del Servei d’Atenció Primària Badalona i més tard, també del de Mataró i del de Santa Coloma. Des de fa 6 anys, és la responsable de Situacions Administratives de la Direcció de Persones.

 

19 de juny de 2025

 

En què consisteix la teva feina?

Dins de la Direcció de Persones, la part de situacions administratives consisteix a gestionar totes aquelles necessitats de tràmits administratius que es poden necessitar des que una persona signa la presa de possessió, fins a la seva jubilació. Això engloba tot el que seria qualsevol tipus de permís, situacions com excedències o serveis especials, reduccions de jornada, comissions de servei, trasllats, compatibilitats, etc. És a dir, tot allò que té a veure amb la gestió administrativa de la vida professional d’una persona que treballa amb nosaltres.

 

Per exemple, amb el recent procés d’estabilització, de la convocatòria 100 hem gestionat l’ocupació de 1.620 places, així com tots els tràmits que han implicat aquestes incorporacions. Això va molt més enllà de la signatura que realitza cadascuna de les persones a les quals s’adjudica la plaça. També hi ha altres processos relacionats com excedències, reduccions, permisos per maternitat, excedències per prestar serveis al sector públic, etc.

 

Som un equip de cinc persones que gestionem tots aquests moviments. A mi m’agrada dir que nosaltres el que fem és assessorar i acompanyar. De vegades un o una professional ens truca per demanar una excedència, però mirem bé quines són les seves necessitats i trobem si hi ha altres opcions dintre de la normativa que li convenen més. Busquem quina és la millor solució que podem oferir a cada persona.

 

 

Sempre havies volgut treballar a l’Atenció Primària?

Sincerament, no. Jo em vaig presentar a un procés selectiu i em van assignar a l’Atenció Primària. Concretament, a Badalona, la ciutat on encara continuo. Però, de la mateixa manera que mai m’havia plantejat treballar a la primària, després tampoc m’he plantejat deixar-la.

 

I ara, després de més de 33 anys formant part de l’atenció primària, per a tu, què té de bo treballar aquí?

Per mi, el que té de bo formar part de l’Institut Català de la Salut és que disposem d’una normativa que ens empara i que fa que els i les professionals estiguin ben cuidats. Tot i que alguna vegada es pugui pensar que no, la realitat és que la part normativa aporta moltes garanties i ens empara en moltes situacions. No tots els professionals, a altres empreses, poden disposar de tants permisos i de tantes opcions de conciliació. Tenim moltes possibilitats per adaptar horaris per reduccions i hi ha molts permisos per cura de fills o altres familiars. També disposem de possibilitats per fer formació de qualitat pel nostre desenvolupament professional i personal.

 

D’altra banda, valoro molt positivament el fet de formar part de l’atenció primària, perquè penso que qualsevol acció que fem acaba repercutint a la part assistencial i, en definitiva, en les persones usuàries dels serveis de salut. Si els i les nostres professionals treballen amb tranquil·litat, sabent que tenen garantits certs aspectes de la seva vida professional i personal, que poden treballar i conciliar, això acaba repercutint en l’objectiu últim de l’atenció primària, que és l’assistència.

 

Hi ha algun moment especial o anècdota de la teva feina a l’Atenció Primària que vulguis compartir?

Bé, després de més de 30 anys treballant aquí, tinc moltes anècdotes. Però, de la meva última etapa com a responsable de Situacions Administratives, em quedo amb els agraïments de la gent. Quan per exemple un o una professional ens truca i ens dona les gràcies quan l’hem ajudat a decidir, o perquè li hem solucionat alguna necessitat o si no sabia com acabar un procés administratiu i li hem fet fàcil.

 

I ara ja fora de l’entorn laboral, tens alguna afició?

M’agrada molt viatjar, gaudeixo molt amb la planificació i organització de viatges i ho faig com a afició. També la lectura, passejar a prop del mar i cuinar per a la família i els amics.