“La població confia en l'atenció primària, en el criteri dels professionals que hi treballem”

 

 

Inma Bayona Ferrer és pediatra. Durant la seva residència, va estar uns mesos a l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Llefià, a Badalona. Després, va treballar a l’EAP Riu Nord - Riu Sud, de Santa Coloma de Gramenet. Actualment, i des de fa 9 anys, forma part de l’EAP Ripollet Centre.

 

25 d'abril de 2025

 

En què consisteix la teva feina, en el teu dia a dia, com a pediatra de l’atenció primària?

És una feina molt diversa. Inclou tot el que serien les revisions del programa "Infància amb salut", que va dels 0 als 14 anys, així com tasques preventives i promoció d’hàbits saludables; les visites de demanda aguda, que són molt freqüents; i també tot el que seria el seguiment d’infants amb alguna malaltia crònica o amb simptomatologia que requereix algun estudi. També atenem casos relacionats amb la salut mental, sobretot, d’adolescents.

 

Quan arribo al CAP, reviso les històries de les visites del dia, miro quins són els motius de consulta dels infants que atendré aquell dia, i també resolc si hi ha alguna cosa pendent de dies previs. Després d’això, ja començo amb l’agenda de visites previstes aquell dia.

 

En el meu dia a dia també hi ha una part de formació i molta feina en equip, juntament amb infermeria i amb altres companys i companyes, per anar donant resposta a les necessitats que van sorgint.

 

Sempre havies tingut clar que volies treballar a l’atenció primària?

Sí, des de sempre. M'agrada el vincle que es forma amb les famílies i tot el que fa referència a poder fer tant detecció com diagnòstic i seguiment de patologies abans que sigui necessari el pas de l’infant a un altre nivell assistencial. Cal fer una feina prèvia de detecció i valoració d'aquests casos.

 

Crec que, en general, la població confia en l'atenció primària, en el criteri dels professionals que hi treballem. És un sistema de proximitat i de fàcil accés. Des del meu punt de vista, tinc la sensació que les famílies se senten ben ateses. Crec en la feina que fem i com la fem.

 

Tot i que l’estacionalitat ens condiciona a l’hora de poder fer tasques no assistencials, en èpoques amb menys demanda es pot dedicar més temps a la formació continuada, recerca o altres.

 

Què és, per a tu, el millor de treballar a l’atenció primària?

Per una banda, destacaria que som un servei de proximitat per a les famílies. En segon lloc, destacaria el treball en equip. Fem pinya amb infermeria, amb professionals d’Atenció a la Ciutadania i també amb les altres figures de l'equip.

 

 

També em sembla important el fet que donem resposta a necessitats concretes, això és important per a les famílies, per atendre una gran variabilitat de perfils de patologies amb una complexitat creixent. Això implica el repte d’haver de formar-nos contínuament en temàtiques diverses, ja sigui actualització en vacunes, cronicitat, o, com per exemple en el meu cas, que ara començo un curs d’ecografia. Per a mi, això és un plus. Encara no m’he avorrit mai jo, aquí!

 

A més, tractem els i les pacients amb cura, de manera individualitzada, amb amabilitat i empatia. Ens posem en la pell de la persona a la què atenem, tenint en compte que els nostres pacients són lactants, nens i adolescents, amb tot el que això implica i les particularitats de cada edat. Procurant, també, treballar de manera resolutiva.

 

I hi ha alguna anècdota o algun moment especial que voldries compartir?

Quan em vaig casar, algunes mares i nens que m’havien trobat a faltar i em van voler felicitar em van regalar flors a la tornada del viatge de noces. Em va sorprendre molt. Va ser un moment ben especial, reflex del vincle que s’havia establert entre nosaltres.

 

Un altre fet destacat per a mi és que la meva pròpia experiència a l’hora d’instaurar uns hàbits saludables ha servit d’exemple per millorar els hàbits dels infants que veig a la consulta.

 

I ja fora de l’àmbit laboral, quines aficions tens?

Actualment faig dansa del ventre tribal, crossfit i paddle surf. També m’agrada estar amb la família i llegir.