Atenció sanitària integral a la població infantil i adulta
El grup d'especialistes en medicina i en infermeria Familiar i Comunitària ofereixen atenció sanitària integral a nadons, infants i adults. Desenvolupen activitats de prevenció de la salut (vacunacions, detecció precoç de malalties, etc.) i promoció d’hàbits de vida saludable, i s'encarreguen del diagnòstic, tractament i seguiment de problemes de salut, tant si requereixen una atenció immediata com si són malalties cròniques. També garanteixen que les persones usuàries disposin d'una bona continuïtat en l'atenció sanitària que se'ls dispensa en el cas que hagin de ser derivades per rebre atenció especialitzada o per part d'altres nivells assistencials.
L'atenció sanitària integral compta amb programes específics com per exemple:
● L'atenció pediàtrica. Destinada a nadons i infants menors de 15 anys i enfocada, sobretot, a la promoció de la salut, la prevenció de malalties i l'abordatge de problemes de salut crònics. Aquesta atenció té un caràcter multidisciplinar de forma que hi participen professionals d'infermeria, medicina de família i pediatria.
● L'atenció a la cronicitat. Focalitzada a donar una atenció completa, integrada i de qualitat a pacients amb malalties cròniques complexes i al final de vida, posant especial èmfasi a garantir la continuïtat assistencial. Disposa d'equips especialitzats sociosanitaris de suport a malalts complexes i/o que es troben al final de vida i que reben atenció a domicili (PADES). També atenen familiars i a persones cuidadores d'aquest tipus de pacients.
● L'atenció a la Salut Mental. Plantejada per atendre, des dels equips d'atenció primària, la salut mental de la població de manera transversal i multidisciplinar amb professionals d'infermeria, medicina i psicologia.
● El suport de fisioteràpia. Orientat a la prevenció i a la rehabilitació de malalties de l'aparell locomotor que es puguin millorar amb tècniques de fisioteràpia i amb un abordatge multidisciplinar en el que intervenen professionals d'infermeria i fisioteràpia. Actualment aquest suport de fisioteràpia està en procés d'implantar-se a tot el territori i no tots els centres en disposen encara.
Aquest grup de professionals assistencials poden dispensar aquesta atenció sanitària integral en entorns diversos. Ho fan al centre de salut quan cal dur a terme les activitats de prevenció, promoció, diagnòstic, tractament o seguiment de problemes de salut de forma presencial. L’opció de fer-ho presencialment al domicili es reserva per pacients que no poden desplaçar-se al centre. Aquesta atenció domiciliària es pot fer de manera puntual o de manera programada amb pacients especialment fràgils que precisen seguiment des de casa.
Algunes de les activitats esmentades, especialment les preventives i de promoció de la salut, es fan en àmbits comunitaris com escoles, centres cívics o espais públics. Totes aquestes iniciatives tenen com a objectiu donar resposta a unes necessitats de salut col·lectives amb la participació de la ciutadania i la resta d’agents del territori (ajuntaments, salut pública, entitats, teixit associatiu, etc.).
Una altra modalitat d’assistència és la no presencial, que permet, com en els casos anteriors, atendre consultes de persones usuàries i peticions de gestions i de programacions de visites. Es pot fer a través del telèfon dels centres mèdics, de Salut en Línia (centre de trucades) o del 061 Salut Respon. També es pot fer a través de l’espai digital La Meva Salut. Aquest web permet a la ciutadania accedir a les seves dades sanitàries i, entre moltes opcions, permet que l'equip de professionals sanitaris pugui donar assistència a través de l'eConsulta.