“El fet de poder seguir i acompanyar la mateixa persona al llarg del temps crea un vincle molt especial”

 

 

 

Míriam Gómez Masvidal és llevadora i, des de fa 20 anys, treballa a l’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) Mataró. Es va formar a l’Hospital de Bellvitge i va fer la residència a l’ASSIR Granollers i a l’Hospital de Granollers. Posteriorment, el 2005, va començar a treballar a Mataró, a on ha estat fins al dia d’avui. També visita al CAP Arenys de Mar i participa en projectes de recerca.

 

3 de juliol de 2025

 

Com és la teva feina en el dia a dia?

Soc llevadora, una professió meravellosa i profundament vocacional. La meva mare ho era i l’he viscut tota la vida. La meva tasca és principalment assistencial, però també inclou una vessant docent, en la formació de nous i noves professionals, i participo activament en projectes de recerca.

 

L’objectiu central de la nostra feina és oferir una atenció integral a la salut sexual i reproductiva de les dones i les seves parelles, al llarg de totes les etapes de la vida. El meu dia a dia és molt variat. Entre les meves funcions principals hi ha oferir atenció afectivosexual a joves, tant de manera individual a la consulta com en grups a les escoles, amb l’objectiu de promoure una sexualitat saludable, responsable i respectuosa.

 

D’altra banda, acompanyem les dones en l’etapa preconcepcional, durant l’embaràs i el postpart, individualment a la consulta com a través dels grups de preparació al naixement i de suport en el postpart. També ho fem en les visites de puerperis a domicili, podent veure la mare i el nadó en el seu entorn i valorant aspectes socioculturals, que són d’especial importància en població desafavorida i que han de permetre prioritzar la seva atenció.

 

Així mateix, duem a terme visites ginecològiques, amb un paper fonamental en el cribratge del càncer de coll uterí, la prevenció de les infeccions de transmissió sexual (ITS) o en la prevenció i tractament de les disfuncions del sòl pelvià, com poden ser incontinència, prolapses o dolor i molèsties en les relacions sexuals.

 

I, a més, oferim assessorament i suport a les dones durant la menopausa, promovent un envelliment actiu i saludable.

 

La nostra feina és propera, integral i centrada en la dona, amb una visió preventiva, educativa i de suport emocional. Acompanyem en moments vitals, amb empatia, coneixement i respecte.

 

Sempre havies volgut treballar a l’Atenció Primària?

La professió de llevadora combina els dos àmbits: l’atenció hospitalària, especialment en l’assistència al part, i l’atenció primària, que abasta tots els aspectes relacionats amb la salut sexual i reproductiva. Des del principi tenia molt clar que volia desenvolupar la meva tasca principalment en l’àmbit de l’atenció primària, pel seu enfocament integral, proper i continuat al llarg de la vida de la dona.

 

 

 

Per a tu, què té de bo treballar a l’Atenció Primària?

Per a mi, l’atenció primària té un gran valor, perquè em permet estar molt a prop de les persones. Com a llevadora, puc establir una relació de confiança amb les dones i les seves parelles, acompanyant-les en moments molt importants de la seva vida, com l’embaràs, el postpart, la menopausa o fins i tot l’inici de la vida sexual.

 

Treballar a l’atenció primària em dona l’oportunitat de ser un referent en salut sexual i reproductiva dins la comunitat, amb una mirada integral i preventiva. És un àmbit molt accessible i això facilita que les dones puguin acudir a nosaltres no només per fer controls, sinó també per rebre assessorament, suport emocional o orientació davant de qualsevol dubte.

 

El fet de poder seguir i acompanyar la mateixa persona al llarg del temps crea un vincle molt especial. Aquesta continuïtat assistencial és, sens dubte, una de les grans riqueses de la nostra feina a l’atenció primària. He de dir, a més, que el fet de visitar en un poble –a Arenys de Mar– fa que acabis sent la referent, tothom confia en tu, saben que sempre tenim la porta oberta.

 

Recordes algun moment especial o alguna anècdota destacada de la teva feina a l’Atenció Primària?

La veritat és que tinc moltes anècdotes, però n’hi ha una que recordo amb especial estima. Estàvem fent un estudi de recerca amb les companyes del Grup de Recerca de l’ASSIR (GRASSIR), i ens vam proposar recollir mostres de clamídies entre joves. Era un estudi molt innovador i motivador, i havíem d’anar allà on eren els joves. La idea era que la llevadora havia d’estar disponible allà on fes falta.

 

Així que algunes llevadores de la Metropolitana Nord vam muntar diversos estands de cribratge d’ITS (infeccions de transmissió sexual) enmig de les “nits joves” de diversos pobles, coincidint amb les festes majors. Ens hi plantàvem, literalment, enmig de la festa, oferint informació, recollint mostres i parlant amb els joves de manera propera. Va ser una gran experiència, a banda de recollir mostres i fer pedagogia, ens va servir per tenir feedback per part dels joves. Vam ser nosaltres que vam aprendre d’ells i elles.

 

I ja per acabar, fora de l’àmbit laboral, tens alguna afició que vulguis compartir?

Tinc moltes aficions, però destacaria sobretot aquelles que em permeten connectar amb mi mateixa i amb l’entorn. M’agrada molt gaudir del mar –el meu mar–, caminar per la natura i fer ioga i pilates, ja que m’ajuden a mantenir l’equilibri físic i emocional. També gaudeixo molt de sortir amb les amistats, escoltar música i descobrir llocs nous viatjant. Aquestes activitats m’aporten benestar, energia i una mirada més oberta que, després, també es reflecteix en la meva manera d’acompanyar les persones en la meva feina.