La teva residència a la Metropolitana Nord ICS
Jornada en línia de portes obertes
Pots connectar-te en línia dijous 3 d'abril, de 12 a 13.30 hores.
Necessitaràs el següent enllaç per connectar-te a la sala virtual de la plataforma Teams (no utilitzar el navegador Explorer).
També fem una sessió presencial. Tindrà lloc dijous 20 de març, de 10 a 12.30 hores, al Centre d'Art Contemporani Can Sisteré, de Santa Coloma de Gramenet.
Si vols assistir a qualsevol de les dues jornades que oferim, registra't al següent formulari.
Us hi esperem!
Pregunta als i les nostres residents
Tens dubtes i t'agradaria resoldre'ls amb residents que estiguin actualment formant-se a l'Atenció Primària Metropolitana Nord ICS? Consulta la llista de contactes per especialitat, curs, equip docent i hospital de referència.
Informació addicional
T'agradaria consolidar la teva carrera com a professional de l’Atenció Familiar i Comunitària? Aquí trobaràs tota la informació per fer la teva residència a l’Atenció Primària Metropolitana Nord ICS.
► Quantes places s’ofereixen i de quina especialitat són?
► A quin tipus de centres puc fer la residència?
► Quins són i on estan els equips acreditats per a la formació?
► Què m’ofereixen aquests equips d’atenció primària?
► Quins són els hospitals de referència?
► Hi ha facilitats per fer recerca?
► Com es fa la formació en atenció urgent?
► Qui serà el meu tutor o tutora?
► I quan acabi la meva residència?
► Hi ha espais per compartir experiències entre residents?
► Com es treballa el benestar de les i els residents?
► Quin paper tenen els i les residents en la millora del programa formatiu?
► Com s’està adaptant el nou programa de Medicina Familiar i Comunitària al territori?
Quantes places s’ofereixen i de quina especialitat són?
Hi ha 52 places per formar professionals d’Atenció Familiar i Comunitària: 39 de medicina i 13 d’infermeria, en un total de 18 equips d’atenció primària acreditats per a la formació.
Torna a les preguntes
A quin tipus de centres puc fer la residència?
La Metropolitana Nord ICS inclou les comarques del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, municipis de la part nord de la comarca del Barcelonès i part de municipis de la comarca del Maresme. Un extens territori geogràfic, amb una població d'aproximadament 1.400.000 habitants, que disposa d'equips docents a zones molt diverses, des de nuclis urbans amb població de diferents nivells socioeconòmics, fins a zones rurals o semirurals.
Torna a les preguntes
Quins són i on estan els equips acreditats per a la formació?
EAP Badia del Vallès (Badia del Vallès)
EAP Ca n’Oriac (Sabadell)
EAP Caldes de Montbui (Caldes de Montbui)
EAP Concòrdia (Sabadell)
EAP El Fondo (Santa Coloma de Gramenet)
EAP El Gorg (Badalona)
EAP Granollers Sud (Granollers)
EAP La Garriga (La Garriga)
EAP La Serra (Sabadell)
EAP Llefià (Badalona)
EAP Montornès-Montmeló
EAP Palau-solità i Plegamans
EAP Premià de Mar
EAP Santa Coloma de Gramenet Centre
EAP Sant Roc (Badalona)
EAP Serraperera (Cerdanyola del Vallès)
EAP Riu Nord – Riu Sud (Santa Coloma de Gramenet)
Què m'ofereixen aquests equips d'atenció primària?
Entre tots els equips, n’hi ha que destaquen per comptar amb professionals experts en ecografia clínica, per integrar projectes comunitaris consolidats liderats per grups multiprofessionals o per comptar amb programes de cronicitat de llarga trajectòria, entre altres.
Realitzar la formació en medicina i infermeria familiar i comunitària dins de la nostra Unitat Docent suposa poder desenvolupar totes i cadascuna de les competències de cada especialitat, en tots els escenaris possibles (entorn urbà i rural, equips d’atenció primària i hospital, urgències i emergències, serveis de suport a l'atenció primària com PADES, ASSIR o salut mental i atenció a la comunitat).
Torna a les preguntes
Quins són els hospitals de referència?
La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Metropolitana Nord ICS col·labora amb 5 hospitals: la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (Santa Coloma de Gramenet), l’Hospital General de Granollers (Granollers), l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), l’Hospital de Mollet (Mollet) i l’Hospital Universitari Parc Taulí (Sabadell).
Torna a les preguntes
Hi ha facilitats per fer recerca?
Es treballa conjuntament amb la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord.
Torna a les preguntes
Com es fa la formació en atenció urgent?
La formació en l'atenció urgent per a tots els residents es realitza, en una part important, amb guàrdies presencials als Serveis d'Atenció Continuada d'Urgències del Territori (ACUT) de cada comarca i als serveis d'urgències de cada hospital de referència.
Qui serà el meu tutor o tutora?
Comptem amb 81 tutors i tutores especialistes en medicina familiar i comunitària, i 21 de l'especialitat d'infermeria, així com amb una gran quantitat d'especialistes en les diferents branques de la medicina. Gran part dels nostres tutors i tutores han estat formats a l'Atenció Primària Metropolitana Nord ICS.
Torna a les preguntes
I quan acabi la meva residència?
La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Metropolitana Nord ICS treballa en estreta col·laboració amb la Unitat de Recursos Humans del territori, per conèixer les preferències laborals dels residents en finalitzar la seva formació especialitzada. Això ajuda a incentivar la continuïtat de molts professionals, amb un alt percentatge de contractes interins.
Hi ha espais per compartir experiències entre residents?
El “Dijous del resident” és una iniciativa creada per fomentar la participació de les i els residents en sessions clíniques, per compartir experiències que són d’interès per a la seva formació. Es tracta d’un espai on es potencia la connexió entre residents de diferents equips del territori, tant de medicina com d’infermeria.
Com es treballa el benestar de les i els residents?
En el marc del projecte "Ens Cuidem", es compta amb programes formatius per abordar el benestar emocional de les i els residents de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Metropolitana Nord ICS. A més, també s’han implantat els “Cercles d’acompanyament”, un espai de reflexió i suport en el qual poden compartir experiències.
Quin paper tenen els i les residents en la millora del programa formatiu?
Els i les residents participen de manera activa al Comitè Pedagògic, amb l’objectiu que puguin formar part de la millora del programa formatiu.
Com s’està adaptant el nou programa de Medicina Familiar i Comunitària al territori?
L’entrada en vigor del nou programa de Medicina Familiar i Comunitària suposa una oportunitat per repensar i adaptar la formació dels residents a la realitat assistencial del territori. Per fer-ho, s’està potenciant la participació activa de tutors i residents, per ajustar els itineraris formatius i reforçar àrees clau.
També es busca un enfocament competencial i pràctic, per assegurar que cada rotació i activitat formativa permeti a les i els residents assolir les competències establertes, amb una avaluació contínua i estructurada que garanteixi l’adquisició progressiva de coneixements i habilitats.
Així mateix, es treballa per garantir l’adaptació als recursos assistencials del territori, per comptar amb més formació específica en àrees estratègiques, per reforçar el paper dels tutors i tutores, i per millorar el seguiment i l’avaluació.
Informació actualitzada a data 19.02.2025