Formació sanitària especialitzada

Realitzar la formació en medicina i infermeria familiar i comunitària dins la nostra Unitat Docent suposa poder desenvolupar totes i cadascuna de les competències de cada especialitat, en tots els escenaris possibles (entorn urbà i rural, equips d’atenció primària i hospital, urgències i emergències, serveis de suport a l'atenció primària com PADES, ASSIR o salut mental i atenció a la comunitat). Hi trobareu professionals amb alta disposició per a la vostra formació en un entorn acollidor i alhora amb gran orientació per la vostra docència, en compliment dels programes formatius de cada especialitat.

Treballem de forma conjunta amb les altres Unitats Docents d'Atenció Familiar i Comunitària de Catalunya per compartir recursos, homogeneïtzar la formació teòrica (cursos, tallers...) i els continguts de l'aprenentatge i l'avaluació.

Des de l'any 2015 treballem amb l'instrument d'aprenentatge propi de l’especialitat, el Llibre de l’Especialista en Formació, que permet fer un seguiment acurat, per part dels residents, de les competències que han d'assolir al llarg del seu itinerari formatiu. Aquest instrument és compartit pels tutors i tutores dels residents i els hi permet fer el seguiment de l'aprenentatge de les seves competències.

També comptem amb una epidemiòloga integrada a l’equip docent, que assessora i dona suport a tots els residents en el procés d'elaboració del projecte de recerca a realitzar durant la residència. Des de fa anys es treballa conjuntament amb la Unitat de Suport a la Recerca de la Gerència Metropolitana Nord i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol per afavorir que els residents puguin realitzar una tesi doctoral mitjançant el programa d'ajuts per la Retenció de talents de la Institució.

La formació en l'atenció urgent, per a tots els residents, es realitza en una part important amb guàrdies presencials als Serveis d'Atenció Continuada d'Urgències del Territori (ACUT) de cada comarca i als serveis d'urgències de cada Hospital de referència. A més, hi ha una rotació específica pel servei d'emergències gestionat pel Sistema d’Emergències Mèdiques.

Anualment realitzem una Jornada de Recerca de la Unitat Docent per professionals de medicina i d'infermeria d'Atenció Familiar i Comunitària, en la que els residents que finalitzen la seva formació presenten els resultats del seu treball de recerca. Els millors projectes de recerca es presenten als congressos d'atenció primària més propers, després de l'avaluació metodològica feta pels responsables de la Unitat Docent.

 

Informació actualitzada a data 02.02.2024