Octubre 2020 | La construcció del nou espai hospitalari polivalent

Des de l’inici de la pandèmia, l’Hospital Germans Trias s’ha transformat estructuralment. Abans del mes de març disposava de 46 llits d’UCI estructurals, i durant la primera onada el centre va arribar a tenir hospitalitzades a l’UCI un centenar de persones al mateix temps, cosa que va implicar la construcció de nous espais a contrarellotge per ampliar la seva capacitat.

 

José María Rimbau, Cap d’obres i projectes a l’Hospital, explica que va ser tot un repte pensar què s’havia de fer, on i com. Es van habilitar provisionalment, per exemple, el gimnàs de rehabilitació o la biblioteca.

 

També es va redefinir l’ús de dos espais de nova construcció: d’una banda, la Unitat de Pacients Post-Aguts del Cor (UPAC), ubicada a la 2a planta, i equipada amb boxs de pressió negativa per tractar els casos més greus. D’una altra, la sisena planta de la torre Maternal.

 

Finalment, també es va construir a l’abril una nova UCI modular annexa a l’Hospital amb capacitat per a 180 llits d’hospitalització distribuïts en dues plantes.

 

Dins aquest marc de transformació constant i després de mesos d’expertesa, el passat setembre van començar les obres del nou espai hospitalari polivalent a l’Hospital Germans Trias, un nou dispositiu dissenyat per incrementar la capacitat assistencial del territori.

 

Amb 4.277 metres quadrats disposats en tres plantes, les noves instal·lacions permeten donar el màxim confort i la màxima qualitat assistencial, amb espais més grans, amb millor interacció entre el pacient i la seva família i amb major comoditat per als professionals.

 

Un espai que, com explica Rimbau, és una conseqüència de tot l’aprenentatge de la primera onada: un edifici molt pensat i planificat, construït en temps rècord i amb més recursos.

 

 “Aquest nou edifici suposa treballar en molts millors condicions, amb llum natural, en un espai més ampli, amable, nou i que també porta implícit una millor qualitat i seguretat de cara als pacients”, assegura Isabel Andrés, directora infermera de l’Hospital.

 

Pilar Ricart, cap del Servei de Medicina Intensiva, conclou que la pandèmia ha permès comptar amb uns espais que, malgrat ara es destinen a pacients Covid, permetran tractar pacients crítics durant molts anys. “Els nous espais els integrarem al màxim possible en el funcionament de les UCIs que ja tenim ara, han de ser una continuació dels espais de malalts crítics que ja tenim.”