27.03.2020 | Posada en marxa de l'Hotel Salut Rafaelhoteles

A finals de març, l’Hospital Germans Trias estava en plena transformació: per tal de donar resposta al creixement de casos de pacients amb COVID-19, va realitzar canvis tant estructurals com organitzatius per atendre una situació en canvi constant. A més, en ple estat d’alarma, el Departament de Salut havia publicat una resolució per la qual s’habilitaven determinats espais hotelers, o fins i tot d’altres locals, per a l’ús del Sistema de Salut de Catalunya, en el marc de les mesures per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.

 

És en aquest context que, el 27 de març de 2021, va entrar en funcionament l’Hotel Salut RafaelHoteles, un dispositiu territorial que buscava ampliar la capacitat de llits per atendre a pacients Covid de l’Hospital. Durant aquells mesos, l’Hotel RafaelHoteles de Badalona es va convertir en un hospital per a pacients Covid que no tenien un grau de complexitat elevat.

 

Yolanda Romero, supervisora d’infermeria de l’Hospital Germans Trias, recorda que tot va succeir en temps rècord. “Què fem amb això que tenim a sobre i que hem de donar una resposta immediata? És un corre, i corre, i corre.”

 

El tret de sortida va ser la reunió que es va dur a terme l’última setmana de març per veure com es podien convertir aquelles instal·lacions en un hospital funcional. Aquell mateix dissabte, després de treballar quatre dies a contrarellotge, ja es feia el primer ingrés.

 

Les dues primeres setmanes van ser frenètiques; calia establir nous circuits i omplir les habitacions. Estructuralment, l’hospital i l’hotel comparteixen moltes semblances: tenen habitacions, ascensors i cuines. D’altra banda, però, la mobilitat entre un espai i l’altre és molt diferent: entre d’altres transformacions, es van haver de dissenyar nous circuits de residus, habilitar un magatzem, delimitar clarament els espais nets i bruts i acondicionar les habitacions.

 

“Això era l’ONU, però de personal”, explica la Yolanda Romero. Per l’Hotel Salut hi van passar tant professionals amb experiència (personal mèdic i infermer de l’Hospital i l’Atenció Primària) com estudiants de grau que encara no s’havien graduat. Van ser 52 persones en total les que es van presentar voluntàries per incorporar-se a l’Hotel Salut. Entre elles hi havia auxiliars dels centres de Primària, estudiants de 4rt de grau (que anomenaven personal auxiliar sanitari), facultatius pre-MIR i metges jubilats.

 

És precisament aquesta barreja de gent el que més destaca Yolanda Romero: van ser precisament el treball en equip i el suport rebut per part del centre que van permetre convertir un espai d’aquestes característiques en un Hospital i atendre els més de 200 pacients que van passar per l’HotelSalut.