05.03.2020 | Primer pacient COVID-19 a l'Hospital Germans Trias

A principis de març de 2020, un canvi en el protocol de detecció de malalts amb Covid estableix que a totes les persones amb pneumònies no diagnosticades se’ls hi ha de fer una PCR, fins i tot aquelles que no havien viatjat a la Xina o a Itàlia ni havien tingut contacte amb persones que hi haguessin estat, un dels filtres per descartar la infecció per Sars-CoV-2 fins al moment.

 

La Paloma Millán, metgessa del Servei de Pneumologia, portava un pacient ingressat a la 8a planta amb una pneumònia que, seguint aquest nou protocol, es va fer una PCR i el resultat va ser positiu. Va diagnosticar, així, el primer cas de coronavirus a l’Hospital Germans Trias el 5 de març.

 

En aquell moment els professionals atenien els pacients sense mascareta ni equips de protecció individual. L’exposició al virus havia sigut alta i la Paloma i tots els professionals de l’equip de Pneumologia que van estar en contacte amb el malalt es van haver d’aïllar dues setmanes a casa.

 

Durant la quarantena, els professionals aïllats van rebre el suport de l’Hospital. Cada dia rebien una trucada de seguiment del seu estat de salut i es va crear un butlletí especial per ells amb informació sobre l’actualitat del centre i consells per portar millor la quarantena.

 

Mentrestant, l’Hospital s’anava transformant per augmentar el seu parc de llits, especialment de crítics, i poder donar cobertura a l’alta demanda de Covid que arribava.

 

Un dels primers espais en transformar-se en zona Covid va ser la Unitat de Post Aguts del Cor (UPAC). A continuació es van adequar les plantes 5a i 10a per rebre pacients amb coronavirus i la Unitat d’Hospitalització a Domicili també atenia els pacients de menys gravetat.

 

Quan la Paloma es va reincorporar a la feina, com explica al vídeo, l’Hospital “era un altre i també el món era diferent”. Amb el decret d’estat d’alarma el 14 de març, els carrers buits i les persianes baixades dels negocis contrastaven amb l’activitat frenètica dins de l’Hospital.

 

Els professionals es van haver d’adaptar no només als canvis físics del centre, sinó a un nou tipus de malalt que presentava símptomes i presentacions clíniques que no coneixien.

 

Professionals de diferents especialitats donaven suport a Pneumologia, Medicina Intensiva i Malalties Infeccioses, els tres serveis que lideraven el tractament d’aquests malalts. “Durant les guàrdies, el busca ens sonava per anar a qualsevol part dels edificis, perquè tot l’hospital era ja covid”, explica la Paloma.

 

Gràcies a l’esforç de tots els professionals, Germans Trias va ser el primer hospital català en superar les mil altes de pacients hospitalitzats de Covid-19 el 20 d’abril.